#

Başkan Çetin Akın: “2014-2019 Yılları Arasında Kullanılan Kredinin Karşılığı Bugün 6 Milyon Dolar”

Turgutlu Belediye Başkanı Çetin Akın, Turgutlu Belediyesi Cumhur İttifakı Meclis Üyelerinin açıklamalarının ardından basın açıklaması gerçekleştirdi. İddiaları tek tek yanıtlayan Başkan Çetin Akın gündemi meşgul eden ve kamuoyunun merak ettiği konular hakkında önemli açıklamalarda da bulundu.

Turgutlu Belediye Başkanı Çetin Akın, Turgutlu Belediyesi Kasım Ayı Meclis Toplantısının ardından Cumhur İttifakı Meclis Üyelerinin açıklamalarına gerçekleştirdiği basın toplantısıyla yanıt verdi. “Salı günü yaptığımız Kasım Ayı Olağan Meclis Toplantımızda siyasi gerginlikler oldu. Karşılıklı basın açıklamaları yaptık. Çarşamba günü de Cumhur İttifakı meclis üyeleri, ilçe başkanları bir açıklama yaptı. Açıklamanın temelinde bizi iş bilmezlik ve beceriksizlikle, meclis üyelerinin güvensizliği, 10 milyon TL kredinin nereye kullanıldığı, kangreni büyütmemek için kredi vermediklerini söylemeleri, kuyruklu bir yalan olan 70 milyona herkesin yaptığı işi bizim 112 milyona ihale ettiğimiz vardı. Bu açıklamalarla ilgili basın açıklaması yapma zorunluluğu doğdu” sözleriyle basın açıklamasının neden yapıldığını aktardı.

2014-2019 yılları arasında kullandıkları kredinin yüzde 90’ınını ben ödedim… Onlar Turgutlu’ya ihanet ediyor”

Başkan Çetin Akın, kendisini ve yönetimi beceriksizlikle suçlayan Cumhur İttifakı Meclis Üyelerine geçmiş dönemde satılan 213 adet malın kimin malı olduğunu sorarak şunları söyledi:

“Bizi beceriksizlikle suçlayan Cumhur İttifakı Meclis Üyeleri- birçoğu o dönemki meclis üyesi- 213 tane malımız ihaleyle satıldı. Bunlar kimin malıydı? Bizim ihaleyle sattığımız bir yer göstersinler. Gururla söylüyorum; bugüne kadar Turgutlu halkının hiçbir yerini ihaleyle satmadım. Bir başka soru daha soruyorum: Buradan aldıkları bedelleri hangi hizmette kullandılar? Önceki dönemde Kent Müzesinin kurdelesi kesildi, onun haricinde kurdele kesildiğini görmedik. 213 malın bugünkü değeriyle hesabını yaptık; yaklaşık 300 milyon TL. Büyükşehir Yasası’ndan sonra köy yerlerinin haraç mezat satılmasına meclis üyeleri göz yumdu. 2014-2019 yılları arasında 20 milyon 753 bin 322 TL kredi kullanıldı. Bu kullandıkları kredinin 18 milyon 556 bin 853 TL’sini yani yüzde 90’ınını ben ödedim. Kredinin kullanıldığı tarihleri tek tek dolar hesabı yaptırdım. Bu kredinin bugünkü karşılığı 6 milyon dolar, bugünkü parayla yaklaşık 115 milyon TL. Belediyenin bütçesi 40 milyon TL iken 20 milyon TL kredi kullanılmış. Bizim önümüzdeki yıl bütçe hedefimiz 600 milyon TL, bugüne kadar belediyeye ait hiçbir yer satmamışız. Yalnızca 10 milyon TL kredi kullanmışız. Turgutlu tarihinin ekonomik olarak en yüksek yatırımlı projesi için de 18 milyon TL kredi istemişiz. Sanayi Çarşısı projesi de onların söylediği gibi 112 milyon TL’lik değil, 94 milyon TL’ye ihale edilmiş bir proje. 70 milyon TL’ye herkes yapar diyorlar ya bir tane örnek göstersinler. Biz bu yeri 4’üncü ihale sonunda ihale edebildik. İhaleyi, Kamu İhale Kurumu yapıyor, e-ihale. Bütün Türkiye’de yayınlanıyor. Onların yüksek dediği, karalamaya, itibarsızlaştırmaya çalıştığı bir proje ama onlar Turgutlu’ya ihanet ediyor.”

Onların sattığı 213 adet malı yerine koyduk, bu malların bugünkü değeri 160 milyon TL”

“Onların sattığı 213 adet malı yerine koyduk diyen” Başkan Çetin Akın, “Hiç para ödemeden Çepnidere Mahallesinde 41 bin 871 m2 Turgutlu Belediyesinin tapulu sanayi arsası var. Yine o bölgede 66 bin 806 m2 Belediye Hizmet Alanı var, hiç para ödenmedi. Bu malların bugünkü değeri 160 milyon TL. Dört adet konut alanı, 3 bin m2 spor alanı, 577 m2 sanayi alanı ve otopark, rekreasyon alanı olarak 37 bin m2 de yine ücret ödemeden kazandırıldı” şeklinde konuştu. İller Bankasından 2022 yılında gelen paranın 109 milyon 729 bin TL, 2022 yılında personele ödenen toplam maaş 110 milyon 844 bin 084 TL olduğunu söyleyen Başkan Akın, “Şu anda İller Bankasından gelen para maaşlarımızı ve şirketlere paramızı ödemiyor. Her ay takviye yapmak zorunda kalıyoruz. AK Parti ve MHP’li çocukların nasıl ağladığını biliyorum, kıyım yaptılar burada. ‘Kimsenin ekmeğiyle oynamayacağız’ dedik, bari bunun kıymetini bilin bari ya” diye konuştu.

Dört yıl sonra tecelli eden bir süreç başladı. Soruşturma izni İçişleri Bakanı Süleyman Soylu tarafından verildi”

Başkan Çetin Akın gündemi meşgul eden iddialarla açıklama yaparak şunları söyledi:

“Dört yıldan beri niye hiç açıklamaya yapmadın diye merak ediliyor. Salı günü meclis toplantısı oldu, çarşamba günü 4 yıldan beri verdiğimiz mücadelenin sonucunu aldık. Karar, 31 Ekim 2022’de alınmış. 2015 yılı ve sonrası şaibeli işler. Kimler var: Eski Belediye Başkanı, Meclis Üyeleri, Encümen Üyeleri, Komisyon Üyeleri. Soruşturma iznini kim veriyor? İçişleri Bakanımız Süleyman Soylu. Konuların birçoğu imar ve 213 adet malın satış şekli, usulü bunlarla ilgili. Mahkeme karar verdiğinde ben yine kamuoyuyla paylaşacağım. Kişisel Verilerin Korunması Kanunu sebebiyle isim açıklayamıyorum ama 4 yıl sonra tecelli eden, doğru bir sürece girdiğine inandığımız bir süreç başladı. İzmir Bölge İdare Mahkemesinde de tamamı imarla ilgili olan, üstüne basa basa söyleyip de sürecin bitirilemediğini söylediğimiz dosyalar üst üste gelmeye başladı. ‘Bizim için güvenmiyoruz’ diyorlar ya, güvendiklerine bakın. Bizim hakkımızda o kadar soruşturmalar oldu, müfettişler geldi. Allah’a şükür kimse böyle bir tutanak hazırlayamadı.

Bakanlık iki günde tapu devrine olur verdi. Bu ne hız?”

Basın toplantısında bu hafta içerisinde bir sürprizle de karşılaştıklarını söyleyen Başkan Akın, “Ege Bölgesi’nin en büyük kapalı pazaryeri olacak olan, planlarını bitirmek üzere olduğumuz Pazartesi Pazarı’nı taşımaya çalıştığımız alanın devri, haberimiz olmadan 12 Ekim’de talep ediliyor, 14 Ekim’de bakanlık olur veriyor. İki günde tapu devri yapılıyor. Yangından mal mı kaçırdınız, bu ne hız? Bir de burası çay yatağı. Güreşleri, cirit yarışlarını yaptığımız, hayvan pazarı kurduğumuz alan ve bu yer Turgutlu Belediyesine 49 yıllığına tahsisti. Şimdi pazaryeri projemiz havada kaldı. Kurnazlık yaptılar, duydular, geçici olarak el koydular ama İnşallah onlara kalmayacak, Haziran geliyor; geliyor gelmekte olan” dedi.

Başkan Akın’dan Cumhur İttifakı Meclis Üyelerine çağrı: İstanbul’da, Ankara’da suya nasıl yüzde 50 indirim yaptılarsa Manisa’da da yaptırsınlar”

Başkan Çetin Akın basın toplantısında ayrıca Manisa Büyükşehir Meclisi ve Cumhur İttifakı Meclis Üyelerine “Salı günü Manisa Büyükşehir Belediyesi Meclis Toplantısı ile MASKİ’nin toplantısı var. Eğer birazcık, zerre kadar vicdanları varsa burada gösterdikleri tutumu orada da göstersinler, kamunun yararına nasıl İstanbul’da, Ankara’da suya nasıl yüzde 50 indirim yaptılarsa Manisa’da da yaptırsınlar o zaman görelim insanlıklarını. Burada bizim önümüzü kesmeyle ilgili neler yapıyorlar görüyorsunuz. Nasıl vicdandır?” sözleriyle çağrıda da bulundu.

Başkan Çetin Akın, basın toplantısında 10 Milyon TL kredinin nerelere kullanıldığını, 2022 yılı içerisinde yapılan çalışma ve projeler ile maliyetlerini tablolar halinde tek tek açıkladı.

Başkan Çetin Akın’ın gazetecilerin sorularını yanıtlamalarının ardından basın toplantısı sona erdi.