Başkan Çetin Akın Merak Edilenleri Yanıtladı

Turgutlu Belediye Başkanı Çetin Akın, Nisan Ayı Meclis Toplantısında “2022 Yılı Denetim Komisyon Raporu: Tespit Edilen ve Önerilen Tavsiyeler” üzerine açıklamalarda bulundu.

Turgutlu Belediyesi Nisan Ayı Meclis Toplantısında Denetim Komisyonu üyeleri tarafından hazırlanan “2022 Yılı Denetim Komisyon Raporu: Tespit Edilen ve Önerilen Tavsiyeler”e ilişkin Başkan Çetin Akın açıklamalarda bulundu. Öneri ve tavsiyelerin her birine değinen Başkan Çetin Akın, “Bu kadar emeğe hepinizin evet demesini, bir teşekkür etmesini isterdim” dedi.

“Turgutlu’nun büyüklüğüne meclisimizde karşılık vermek istedik, personel almak istedik. Buna ‘hayır’ dediniz”

Zabıta ile İmar ve Şehircilik Müdürlüklerine yeni araç alınmasına yönelik önerinin yer almasıyla ilgili açıklama yapan Başkan Çetin Akın, “Turgutlu gerçekten büyüyor. Büyüyen Turgutlu’ya da hem insan gücü, iş kaynağı olarak hem de araç kaynağı olarak karşılık vermemiz lazım. Bunları hazırlıyoruz ama benim de bir sitemim olsun size; biz Turgutlu’nun bu büyüklüğüne meclisimizde karşılık vermek istedik, personel almak istedik. Buna ‘hayır’ dediniz. Teknik personel almama izin vermediniz” ifadelerini kullandı.

“Toprak altında bırakılan iş makinelerini bile çıkarıp tamir ettirip hala o makinelerle iş görebiliyorum”

Başkan Çetin Akın, Turgutlu’daki çalışma ve hizmetlerde kullanılan iş makinelerinin tamiratları ve yenilenmesinin yanı sıra iş makinelerinin artışı ve yapılan işte azalma olması konusundaki tavsiye ve eleştirilere de yanıt vererek şunları söyledi:

“Cuma Pazarı, Çepnidere Mahallesi Çok Amaçlı Salon ile Halı Saha Projesi gibi büyük işler hariç mümkün olduğu kadar ihaleli iş yaptırmıyoruz. Yollardaki parke taşı ve bordür döşeme işlerini kendi ekiplerimizle ve kendi araçlarımıza yapıyoruz. Dolayısıyla 2021’de yaptığımız işlerle 2022 yılında yaptığımız işleri kıyaslamamız çok doğru olmaz. İş makinelerinin tamiratıyla ilgili ve yenilenmesiyle ilgili raporda bir madde var. Bunları 2019 ve 2020 yılında tespit etmiştik zaten ve İller Bankasına iki defa yazı yazdım. İller Bankasından bir dönüş olmadığı için araçlarımızı yenileyemedik ama toprak altında bırakılan iş makinelerini bile çıkarıp tamir ettirip hala o makinelerle iş görebiliyorum. Ne demek istediğimi herkes biliyor.”

“Doğrudan teminle mal alacak bir belediye başkanı değilim ama şartlar zorladığı için böyle yapıyoruz”

Başkan Çetin Akın, raporda yer alan “Yapılan harcamalar genellikle doğrudan temin yöntemiyle gerçekleştirilmiştir. Bu harcamaların açık ihale usulü ile yapılmasının uygun olacağı düşünülmektedir…” maddesiyle ilgili olarak ise “Doğrudan temin ile ilgili bir sıkıntımız var. Geçen gün Denetim Komisyonu’ndaki arkadaşlarıma durumu izah ettim. Bakın; et, süt, peynir, kırtasiye malzemesini yıllık verebilecek kim varsa getirin; anlaşalım. Ekonomik koşullar belli, enflasyon belli. Bizim doğrudan teminle aldığımız işler gıda malzemeleri. Doğrudan teminle mal alacak, temin edecek bir belediye başkanı değilim ama şartlar zorladığı için böyle yapıyoruz” diye konuştu.

“Ana maddelerimize yüzde 160-170 zam gelmiş, ben nasıl ek bütçe yapmam?”

Aynı rapordaki denk bütçeyi kapsayan maddeyle ilgili de bilgi veren Başkan Çetin Akın, “Bizim 2022 yılı bütçemiz, 2021 yılının eylül ayında oluşmaya başlıyor. 2021 eylül ayında demir 7,20 TL’miş. 2022’nin eylül ayında demir, 15, 85 TL olmuş. Dolar 2021’in eylül ayında 8,87 TL’miş. 2022’de dolar 18,54 TL olmuş. Yine 2021’de mazot 7 lira 25 kuruşmuş. 2022 yılının eylül ayında mazot 23 lira 15 kuruş olmuş. Böyle rakamlarda hiçbirimizin denk bütçe yapma şansı var mı? Bizim ana maddemiz işçilik, mazot, demir, çimento. Bunlara yüzde 160-170 zam gelmiş, ben nasıl ek bütçe yapmam? Ek bütçe yapmak zorundayız. Bu sene kamulaştırma projemiz yoktu. Musacalı Mahallemizde muhtarımız bir yer bulmuş, kamulaştırma yaptık. Kötü mü yaptık? Bütçede yok diye yapmasa mıydık?” dedi.

“En kötü şey kul hakkıdır, yalan ve iftiradır”

Başkan Çetin Akın ayrıca Turgutlu Belediyesinin mali durumu hakkında da detaylı bilgileri şu sözlerle paylaştı:

“31.12.2022’deki borcumuzun 101 milyon 921 bin 716 TL doğrudur. Burada bu borcun içerisinde yasal zorunluluktur, her ayın 31’ine kadar personel maaşları gelir ama maaş 15’inde ödenir. Bu borcun içinde 14 milyon 44 bin TL personel maaşı var. 30 Aralık 2022’de Sanayi Çarşısı’nda 6 adet iş yerinin satış ihalesini yapmışım, 55 milyon 290 bin TL o ihaleden belediyenin kasasına girecek olan para da var ama ihale sonuçlanmadığı için burada alacak veya girdi gösteremiyoruz. Yine o ay, bize personel maaşı ödemek için yani burada borç olarak görüneni ödemek için İller Bankasından gelen para 19 milyon 580 bin TL. Böyle bir alacağımız var. 101 milyon TL borcumuz var. 19 milyon TL İller Bankasından geldi, ödendi. 82 milyon TL kalıyor. İş yerlerinden 55 milyon TL alacağımız var ki bunlar gelmeye başladı. Geriye 27 milyon TL kalıyor. 14 milyon TL’de personel maaşını düştüğümüzde hesap ortada. Sanayi Çarşısı projesinin 60 milyon TL’sini ödemişiz. bu borcun içinde 55 milyon TL’den ödeyecek olduğum müteahhit firmanın 34 milyon TL alacağı, hak edişi görünüyor. İş yerlerini satacağız, ödeyeceğiz bir iş yerini daha sattık. Hani satılmaz diyorduk ya, sattık. Size iddiam var; iş yerlerini 15 milyon TL’ye satacağım. 101 milyon TL borç var deyip reklam yapmanın nasıl bir anlamı vardır. Bu mübarek günlerde en kötü şey kul hakkıdır, yalan ve iftiradır.”

“Turgutlu’da bir proje yazılacaksa ben, en ehil adamım”

Söz konusu rapordaki ticaret odası, stk, kalkınma ajansları ve Avrupa fonlarına ilişkin ortak projelere önem verilmesi maddesine de değinen Başkan Çetin Akın, “Serhat Bey’in döneminde Aşevi ve Hayır Merkezi projesini yazan ve gerçekleştirenim. Zafer Kalkınma Ajansı’ndan proje desteği alanım. Projenin başkanlığını yaptım. Geçen dönem, Turgutlu Kent Müzesi’nin proje isim babası da projenin babası da benim. Ben size iddia ediyorum; Turgutlu’da bir proje yazılacaksa ben, en ehil adamım. Projem Zafer Kalkınma Ajansı’nda iki defa en değerli proje seçildi. Maalesef bu ajanslardan destek alabilmeniz için iktidar olmak zorundasınız” şeklinde konuştu.

Başkan Çetin Akın, açıklamalarının sonunda hayata geçirilecek olan projelerin son durumunu da paylaşarak şunları ifade etti:

“Cuma Pazarı’nın ihalesi bitti. Önümüzdeki hafta yer teslimi yapıyoruz. İnşallah bayramdan sonraki ilk hafta da hep birlikte temelini atacağız. Selvilitepe Spor Salonu’nu ihale aşamasına getirdik. Selvilitepe Mahallesine yapacak olduğumuz cemevi ve kültür sanat merkezi projesinin ihalesine girildi, gün bekliyoruz. Ergenekon Mahallesi çok amaçlı salon ve kadın sığınma evinin projesi bitmek üzere, yerini vatandaş bize bağışladı. Yer, tapu, devir işleri bitti. Cumartesi Pazarı tapusuyla beraber tamamen bize geçti. Tapu devirlerini bekliyoruz. Koza Otoparkı bize geçti. Ankara-İzmir asfaltı refüj çalışmaları çok güzel gidiyor. Büyükşehir Belediye Başkanımız Cengiz Ergün de sağ olsun beni kırmadı, beğendiğim çalışmayı yapıyor. Irlamaz 2. Etap kangrendi. 6 bin ağacı biz verdik. Dikimini büyükşehir belediyesi yaptı, sulamasını biz yapıyoruz. Çevre tel örgülerine geçeceğiz. Turgutlu’daki şehir içi yolların tamamı içinse Vali Bey onay verecek, onay verdikten sonra tekrar meclise gelecek. Meclisten sonra da bize geçmiş olacak. Atatürk Bulvarı dahil olmak üzere Turgutlu’daki bütün yolları aldık. Derbent’teki Karacaali Köprüsü’nü büyükşehirle birlikte yapma protokolü kararı aldık. Eski Belediye Binamız büyükşehre verilmişti, kira ödüyordum artık o da bizim oldu. Bu kadar emeğe hepinizin evet demesini, bir teşekkür etmesini isterdim. Dört yıldır benimle beraber görev yapan başkan yardımcılarımıza, daire müdürlerimize, bütün meclis üyelerimize, çalışan emekçi kardeşlerime her zaman olduğu gibi bir kez daha teşekkür ediyorum.”