#

Başkan Çetin Akın: “Turgutlu’muzun kurtuluşunu gururla geleceğe taşıyoruz”

Turgutlu Belediye Başkanı Çetin Akın, 7 Eylül Turgutlu’nun Kurtuluşunun 99. yıl dönümünü yayınladığı mesajla kutladı. Turgutlu’da hem bağımsızlık hem de işgalci kuvvetlerin çıkardığı büyük yangınla mücadelesine pek çok acılar yaşandığını belirten Başkan Çetin Akın, kentin kurtuluştan çok kısa bir süre sonra adeta küllerinden yeniden doğduğunu ifade etti.

Başkan Çetin Akın mesajında şu ifadelere yer verdi:

"Turgutlu'muzun düşman işgalinden kurtuluşunun 99 yıl dönümünü birlik ve beraberlik ruhuyla, coşku ve heyecan içerisinde kutluyoruz.

Turgutlu’muzun kurtuluş günleri yalnızca köklü tarihimiz için değil, geleceğimize yön vermesi açısından da son derece önemlidir. Bundan 99 yıl önce zor şartlarda ve çileli mücadeleler sonucunda şehrimiz düşman işgalinden kurtarılmış ve vatan topraklarına katılmıştır.

Düşman kuvvetlerinin İzmir’i işgal etmesinin hemen ardından 29 Mayıs 1919’da başlayan Turgutlu’muzun işgal günleri, 7 Eylül 1922 tarihine kadar sürmüştür. Kahraman Mehmetçilerimiz sayesinde bozguna uğrayan işgal kuvvetleri, Turgutlu'muzdan çekilirken de en acı zararı vererek iki gün boyunca sürecek o büyük yangını başlatmışlardır. Bağımsızlık mücadelesiyle birlikte bir yandan yangınla mücadele eden Turgutlu’muzda binlerce kahramanımız şehit olmuş; kadınlara tecavüz edilmiş, tüm varlıkları yok edilmiş ve nüfusun kalan kısmı ise büyük ölçüde dağılmıştır. Tüm bu acı ve kötü günlere rağmen Turgutlu’muz, kurtuluştan sonra kısa bir zaman içerisinde tam anlamıyla küllerinden doğarak çalışkan insanlarının gayretleriyle bugün yeniden bölgenin en önemli yerleşim alanlarından birisi durumuna gelmiştir.

Bugün ise Atalarımızdan miras kalan şanlı tarihimizi büyük bir gurur ve sevinçle kutluyoruz. 30 Ağustos Zafer Bayramı ile kutlamaya başladığımız zafer coşkumuzu Turgutlu’muzun düşman işgalinden kurtuluşunun 99. yıl dönümüne kadar sürecek olan Bağ Bozumu ve Kurtuluş Şenliklerimiz ile taçlandırıyoruz. Unutturulmak istenen milli bayramlarımızı ve değerlerimizi coşku, heyecan ve gururla geleceğe taşıyoruz.

Bu duygu ve düşünceler içerisinde düşman işgali altında çok zor şartlarda büyük bir kahramanlık destanı yazarak vatan topraklarımızın bağımsızlığı ve özgürlüğü için kahramanca mücadele eden başta Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü, silah arkadaşlarını, tüm şehitlerimizi ve kahraman gazilerimizi minnet, şükran ve rahmetle anıyor, Turgutlu’muzun düşman işgalinden kurtuluşunun 99. yıl dönümünü tebrik ediyorum.”