#

Turgutlu Belediyesinden Personelin Yüzünü Güldüren Zam

Başkan Çetin Akın Emeğin ve Emekçinin Yanında Olduğunu Bir Kez Daha Gösterdi

Turgutlu Belediyesinde 2023 yılı için en düşük işçi maaşı net 11 bin 342 TL oldu. Buna göre Turgutlu Belediyesi personeli 2023 yılında asgari ücretin 2 bin 836 TL üstünde maaş alacak. Turgutlu Belediye Başkanı Çetin Akın, Manisa’daki belediyeler arasında en yüksek verilen ücreti çalışanlarla birlikte davul zurna eşliğinde kutladı.

Turgutlu Belediyesi ile Belediye-İş Sendikası arasında imzalanan sözleşmeye göre Turgutlu Belediyesi personelinin 2023 yılında alacağı maaş belli oldu. İmzalanan sözleşme doğrultusunda günlük brüt ücrete yüzde 67 oranında zam yapılarak bekar ve beden işçisi olarak çalışan personelin alacağı en düşük ücret net 11 bin 342 TL olarak belirlendi. Temizlik İşleri Müdürlüğünde çalışan bekar bir personelin alacağı en düşük ücret ise 11 bin 442 TL oldu.

Bin TL yakacak, 1326 TL yemek yardımı yapılacak

İmzalanan sözleşme kapsamında her ay maaşla birlikte 1326 TL yemek yardımı, bin TL ise yakacak yardımı yapılmasına karar verildi. Bu doğrultuda Turgutlu Belediyesinde görevli beden işçisi olarak çalışan ve bekar olan bir personel 15 Şubat 2023 tarihi itibariyle 11 bin 342 TL almış olacak.

Nisan ve kasım aylarında 22 günlük ücret tutarında ikramiye verilecek

Söz konusu bu ücretlere ek olarak personele nisan ayında 11 günlük ücretleri tutarında, kasım ayında 11 günlük ücretleri tutarında olmak üzere toplamda 22 günlük ücretleri tutarında ikramiye ödemesi yapılacak. Gece çalışan personellere ücretinin %10’una kadar ‘gece zammı’, şoför olarak çalışan personellere ‘direksiyon primi’, çocuğu olan personellere bir çocuk için 60 TL olmak üzere 3 çocuğa kadar ‘Çocuk Yardımı’, Ramazan Bayramı’nda 500 TL, Kurban Bayramı’nda 800 TL ‘Bayram Yardımı’ da yapılacak. Personelin evlenmesi halinde 1000 TL ‘Evlilik Yardımı’, birinci derecede yakınının vefatı halinde 1000 TL ‘Ölüm Yardımı’nda bulunulacak. Personellerin okul öncesi eğitim gören çocukları için 200 TL, ilköğretimde okuyan çocukları için 280 TL, lisede okuyan çocukları için 425 TL, üniversitede okuyan çocukları için 425 TL, özel eğitim gören çocukları için 425 TL ‘Eğitim Yardımı’ yapılacak. Bununla birlikte evlenme, doğum ve ölüm izni 7 gün, yangın, su baskını, deprem gibi felaketlerde 5 gün, çocuğun sünneti halinde 3 gün, evini taşıyana 2 gün, Dünya Engelliler Günü’nde tüm engelli çalışanlara 1 gün ücretli izin verilecek. Ayrıca Hac görevini yerine getirmek için Hacca giden çalışanlar için Hac süresince ücretli izinli sayılacaklar. Kadın çalışanlar, ay içerisinde kendi belirleyecekleri bir tarihte ücretli izinli sayılacaklar.

Manisa’daki belediyeler arasında personele en yüksek ücret verildi

Personele verilecek olan 22 günlük ikramiye ve yapılacak olan bayram yardımları aylık bazda ücretlere eklediğinde en düşük ücret 12 bin 295 TL oldu. Turgutlu Belediyesi söz bu konusu bu ücretle Manisa’da tüm belediyeler arasında çalışanına en yüksek ücreti vermiş oldu.

“Her zaman emeğin ve emekçinin yanında olduk”

“Göreve geldiğimiz günden bu yana, her zaman emeğin ve emekçinin yanında olduk” diyen Turgutlu Belediye Başkanı Çetin Akın, “Belediyemizin gücü doğrultusunda çalışanlarımıza her zaman en iyi ücreti verdik. Bilindiği üzere asgari ücrete hükümetimiz tarafından %54,66 oranında bir zam yapılarak en düşük işçi ücreti 8 bin 506 TL 80 Kuruş olarak belirlenmiştir, TÜİK verilerine göre 2022 yıl sonu enflasyonu %64,27 olarak açıklanmıştır. Türk-İş’in ‘Açlık ve Yoksulluk Raporu’ na göre Ocak 2023’te açlık sınırı 8 bin 864 TL olarak belirlenmiştir. Tüm bu veriler doğrultusunda ve Belediye-İş Sendikası ile yapmış olduğumuz görüşmeler neticesinde belediyemizde uygulanan en düşük ücret 11 bin 342 TL olmuştur. Biliyoruz ki, ne kadar fazla maaş veriyor olsak da enflasyonist bir ortamda maaşlar her geçen gün hızla erimekte, yapılan zamların bir anlamı kalmamaktadır. Memleketimizin en kısa zamanda bu atmosferden kurtulmasını ümit eder, yapılan sözleşmenin tüm çalışanlarımıza hayırlı uğurlu olmasını dilerim” dedi.

“Her yerde ‘hak, hukuk, adalet’ diyoruz”

Başkan Çetin Akın, konuşmasında ayrıca Türkiye’de yaşanan ekonomik krizin etkilerine de değinerek şunları söyledi:

“Biz burada davullar çalıp, gülüp eğleniyoruz bunlar çok güzel ancak sizlere ülkemizin gerçeklerinden bahsetmek istiyorum. Yapılan araştırmalara göre dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık harcama tutarı yani açlık sınırı 8 bin 864 TL 48 Kuruş. Gıda harcaması ile giyim, konut, kira, elektrik, su, yakıt, ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer aylık harcamalarının toplam tutarı yani yoksulluk sınırı 28 bin 874 TL 55 Kuruş. Bekar bir çalışanın yaşama maliyeti ise 11 bin 556 TL 56 Kuruş. Mutfaktaki enflasyonumuz ise dört kişilik bir ailenin gıda için yapması gereken asgari harcama tutarındaki artış bir ay öncesine göre %9,02, on iki aya göre yıllık %109. Bunları ne için anlatıyorum? Ülkemizde bu gerçekler varken, çok ciddi ekonomik sıkıntılar yaşanıyorken asgari ücret bu ülkede maalesef 8 bin 500 TL. Biz asgari ücretin totalde yüzde 50 fazlasını verdik ancak kaç gün gidecek hepiniz sorgulayın. Bunları neden söylüyorum; Turgutlu halkından, Türk halkından toplanan vergilerden pay alıyoruz. Bu payları hem eşit ve adil bir şekilde dağıtmak zorundayım hem de Turgutlu halkına hizmet etmek zorundayım. Bunları yapmak için dengeli davranıyorum. Zaman zaman sıkıntılar yaşanıyor, olabilir ama hiçbir zaman da sizlere verdiğimiz sözü yerde bırakmayız. Allah doğruların yanındadır. Gururla söylüyorum ki bugün; Turgutlu Belediyesi, Türkiye’deki belediyelerin içerisinde kredisi en yüksek, cari borcu sıfırlanmış bir belediye haline geldi. Bunu hep beraber başardık. Doğru işler yapınca, haram yemeyince Allah size güç kuvvet veriyor. Mecliste, büyükşehirde ve hükümet kanadında yaşadığımız güçlüklere ve sıkıntılara rağmen Turgutlu’ya barışı, hoşgörüyü, sevgiyi hakim kılacağız. Göreve geldiğimizde 23 kademede maaş ödeniyordu. ‘Eşit işe, eşit ücret’ politikası uygulayarak 6 kademede maaşları ödüyoruz. Her yerde ‘hak, hukuk, adalet’ diyoruz.

Yapılan zamma davullu zurnalı kutlama

Başkan Çetin Akın, Başkan Yardımcıları Ahmet Daşkan, Fırat Honaz, Evren Erbaş, Mithat Erden, meclis üyeleri, daire müdürleri, Belediye –İş Manisa Şube Başkanı Gökay Sezgin, işçilerle birlikte davul zurna eşliğinde halay çekerek yapılan zammı kutladı.